Jeśli chcesz zobaczyć, jak powstał nasz kwas chlebowy od idei poprzez konsultacje z ekspertami, aż po finalny produkt, koniecznie obejrzyj nasz serial dokumentalny.
To pierwszy kwas chlebowy na świecie, którego historię masz okazję poznać tak szczegółowo.
Zapraszamy na kanał YT Wolny Kraft!
To nie mogło się udać. A jednak!
Kiedy opowiedzieliśmy o naszym projekcie przedstawicielom firm i przyjaciołom, część postukała się w głowę, wyglądało to mniej więcej tak:
– Chcecie zrobić kwas chlebowy, a jak będzie smakował?
– Jeszcze nie wiemy, ale na pewno inaczej niż wszystkie inne, bo będzie kwaśny i zrobimy go z chleba!
– A jak go nazwiecie? Pokażcie nam chociaż logo.
– Jeszcze nic nie mamy, ale wiemy, kto może chcieć stworzyć etykietę i nazwę. Może widzowie nam pomogą.
– No dobrze, a jaki macie na to budżet?
– Ojej, praktycznie zerowy…
– Aha… A jak planujecie to wszystko zrobić?
– Sami nie wiemy, ale właśnie o tym chcemy nakręcić serial!
– To co właściwie wiecie?
– Że nasz kwas ma być zdrowy, bez konserwantów, stworzony zgodnie z ideą less waste, smaczny i naturalny, a całość zysków, jeśli cokolwiek uda nam się w ogóle zarobić, przeznaczymy na cel charytatywny.
– Super, na jaki?
– Jeszcze nie wiemy, ale jesteśmy już umówieni z Fundacją Legii, żeby zapytać!
Historia Projektu
- styczeń' 22
Mieliśmy dużo planów i pomysłów, jednym z nich było stworzenie piwa bezalkoholowego, które wesprze czworonogi w ramach naszej szerszej akcji PsiePomaga potrzebnych m.in. na przeniesienie przytułku dla zwierzaków Uszy Do Góry.
- marzec '22
Podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa, jako Stowarzyszenie Wolny Kraft niezobowiązująco spotkaliśmy się z Fundacją Legii. Szybko okazało się, że wiele projektów możemy zrealizować wspólnie. To tam padł pomysł, aby zamiast piwa zrobić kwas chlebowy!
- kwiecień '22
Rozpoczęliśmy poszukiwania Partnerów. Zaproponowaliśmy współpracę Piekarni Putka, która praktycznie od razu zgodziła się na udział w projekcie.
Również Yakima Chief Hops, członek Hop Growers of America, zgodzili się pomóc nam w przygotowaniu specjalnej wersji naszego kwasu chlebowego. W tym samym miesiącu naszą propozycję współpracy przyjęli: Dary Natury, Pijalnia Ziół Dary Natury, Ziołowy Zakątek, od których otrzymaliśmy ogromne wsparcie merytoryczne (m.in. dr. Mirosława Angielczyka), niesamowite przestrzenie do zdjęć, bazę noclegową oraz idealne miejsce na premierę naszego kwasu chlebowego (jeśli wszystko potoczy się po naszej myśli!).
- maj '22
Rozpoczęliśmy rozmowy ekipą odpowiedzialną za produkcję serialu, omówiliśmy podstawowe założenia i podpisaliśmy umowę. Tutaj musimy zaznaczyć, że ze względu na charytatywny charakter projektu, dostaliśmy bardzo preferencyjne warunki!
- czerwiec '22
Ruszyły pierwsze zdjęcia do serialu o tym, jak tworzymy projekt, którego efektem końcowym będzie kwas chlebowy. Pierwszy klaps padł w Browarze Warszawskim, niestety mimo wstępnego zainteresowania, firma ostatecznie nie zdecydowała się zostać partnerem projektu, nie mniej zgodziła się na filmowanie w swoich pięknych wnętrzach.
Tu obejrzysz pierwszy odcinek: You Tube Wolny Kraft
Spotkaliśmy się z thirst.pl – agencją kreatywną zajmującą się identyfikacją wizualną marki, która zgodziła się wesprzeć projekt charytatywnie. Dzięki temu mamy logo, projekt etykiety i całą masę pomysłów do wykorzystania na przyszłość.
- lipiec '22
Po wielu próbach stworzenia doskonałego kwasu chlebowego w domu, wreszcie się udało. Paweł stworzył idealną recepturą i przekazał ją do browaru, w którym uwarzony zostanie nasz kwas chlebowy.
Palarnia kawy HAYB Efortless Speciality Coffee zgodziła się wziąć udział w projekcie. Charytatywnie przekazali kawę, która będzie stanowiła dodatek w jednej z naszych wersji kwasu.
Udało nam się nakręcić materiał, w którym wybieramy idealny chmiel do naszego kwasu chlebowego we współpracy z Yakima Chief Hops. W tym celu potrzebowaliśmy maksymalnie się zrelaksować – więcej niż idealnie pomogli nam w tym przyjaciele z PAROSTACJI – Wit Lucjan i Natalia Ambroziak, twórczyni gabinetu masażu Radykaly Relaks.
Firma Eticod zaoferowała, że wyprodukuje dla nas etykiety, a wszystko to bezpłatnie, w ramach projektu! Dzięki naszym Partnerom, koszt produkcji kwasu chlebowego został znacznie ograniczony, co przekłada się na wyższy zysk, co z kolei sprawia, że maksymalnie duża kwota będzie mogła zostać przekazana na cel charytatywny!
- sierpnień '22
Mamy pierwszy odcinek naszego serialu i większość materiału wideo do kolejnych!
- wrzesień '22
Planujemy premierę kwasu chlebowego. Zapisz się do newslettera, aby nie ominęły Cię najważniejsze informacje!